גוף האדם הוא מכונה משומנת. תחזוק נכון, טיפול ושמירה על ערכים מסוימים, יכולים להוביל להארכת החיים ומניעת מחלות. בדיוק כמו רכב, שלא נטפל כראוי, נכניס חומרים ורכיבים לא מתאימים, נביא את המנוע לגבול קצה היכולת – כך הרכב ייעצר ויתקלקל. אותו הדבר כשמדובר בגוף האדם, במידה ולא נשמור על תזונה נכונה, נשתה אלכוהול, נעשן, לא נשמור על פעילות גופנית, כך נקצר את תוחלת החיים שלנו ונהיה חשופים למחלות שונות. תזונה בגיל השלישי חייבת להיות מאוזנת ומורכבת מרכיבים בריאים, טריים ומזינים.
אילו דברים חייבים לקיים בנושא תזונה בגיל השלישי?
בדיקות רפואיות – כחלק מ”תחזוקת הגוף”, חשוב לערוך בדיקות רפואיות באופן קבוע. לבדוק ערכים של כולסטרול, שומנים, לחץ דם, רמת סידן, ברזל ועוד. לאחר הבדיקות חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה ולעתים דיאטנית קלינית בנוגע לנושא התזונה. ערכים רבים ניתן להשלים ולאזן בעזרת תזונה המשלבת רכיבים שונים ומזינים. בנוסף, בניית תכנית אכילה ברמה השבועית תוביל לתזונה בגיל השלישי מאוזנת ולא כזאת שמעמיסה ויטמין כזה ומזניחה את האחר.
בעיות שיניים וחניכיים – חשוב לבקר גם בגיל השלישי אצל רופא שיניים ולבדוק את תקינות הפה ומערכת הלעיסה. דיאטנים רבים ממליצים ללעוס את האוכל כ-32 פעמים (לעיסה לכל שן). אכילה אטית משמעותה תחושת שובע לאורך זמן. מחקרים מראים כי מתחילת הארוחה עד לתחושת השובע חולפים כעשרים דקות. לכן ארוחה מהירה יכולה לגרום לתחושת שובע רגעית אך מהר מאוד יחזור הרצון לאכול. בשל כך, חשוב לוודא כי החניכיים והשיניים במצב מיטבי שיכול להתמודד עם אכילה אטית ומזינה. במידת הצורך יש להתאים שיניים תותבות ולצרוך ויטמין C לצורך בריאות החניכיים. צריכת סידן מועילה גם כן בשמירה על בריאות השן והעצמות.
צריכה יומית של פירות וירקות – שילוב בכל ארוחה של פירות וירקות עם קליפתם (לאחר רחצה הולמת), תשמור גם על ערכים תזונתיים הקיימים בקליפה וגם תשמור על פעולת מעיים תקינה. תזונה בגיל השלישי צריכה להיות מורכבת מרכיבים טריים שיעזרו לפעולת המעיים התקינה (הגוף מנקה עצמו מרעלים ועודפים). שימוש בכדורים צריך להיות רק במקרים קיצוניים בשל העובדה שהגוף עלול ליצור תלות בכדורים אלו. אכילת פירות וירקות טריים יגרמו לפעולת מעיים תקינה ברמה יומית. במידת הצורך, ניתן לטחון את האוכל בדיוק כמו שעושים לתינוק ובכל מקרה חשוב לא לוותר על אכילת ירקות ופירות.
שילוב של סיבים תזונתיים – חשוב מאוד לשלב בארוחות מאכלים העשירים בסיבים תזונתיים. דייסות מסוג קוואקר, לחם סובין, לחם מחיטה מלאה, שיבולת שועל ועוד תורמים לשמירה על רמת כולסטרול מאוזן ואף לירידה ואיזון לחץ הדם. חשוב להימנע ככל הניתן מקמח לבן שעשוי להביא עמו שומנים שאינם טובים לגוף.
שילוב מאכלים שאינם עתירי שומן – הגוף צריך סידן לשמירה על העצמות והימנעות ממצבים כמו אוסטאופורוזיס. שילוב בארוחת הבוקר והערב של מעדנים דלי שומן, גבינות ועוד היא חשובה מאוד לתפקוד הגוף והעצמות. מצד שני חשוב לא להפריז בשל הסיבה שצריכה מוגברת עשויה לגרום להשמנה.
שילוב בתפריט פירות יבשים – אגוזי מלך, פקאן (לא קלויים), ערמונים ועוד הם בריאים ביותר. כמובן שחשוב להקפיד על רמה מומלצת והתאמת הכמות על ידי התייעצות עם דיאטנית. חשוב לשלב אותם בתפריט מספר פעמים בשבוע. היתרון בכך הוא שלסוגי האגוזים ערך תזונתי שמועיל במניעת מחלות מסוימות, תפקוד הלב והמוח ועוד. שזיפים מיובשים, חמוציות (גם במיץ), תורמים למערכת העיכול ולכליות.
קביעת זמנים קבועים לארוחה – חשוב לא לוותר על אף ארוחה במהלך היום. קביעת זמנים קבועים לארוחה והכנסתה לסדר היום תוודא שאיכות הארוחה תעלה. ככל שהארוחות לא מסודרות, נטיית הגוף להשמין היא גבוה יותר.
עידוד תחושת הרעב – לעתים אנו נתקלים במצבי דיכאון בקרב קשישים שעלולים לקרות בשל סיבות רבות. כשאנשים מדוכאים הם עשויים לחוות הפרעות אכילה. מדובר למעשה בשני מצבים קיצוניים שעלולים להתבטא אצל כל אחד באופן אישי. או איבוד תיאבון מוחלט, או אכילה “סביב השעון”. שני המצבים הללו מסוכנים ולכן חשוב לשלב לעתים ויטמינים או כדורים שתפקידם ליצור תחושת רעב או מנגד להקל על תחושת הרעב. הגוף חייב להיות מאוזן ולא לחוות מצבים קיצוניים.
צריכת נוזלים – גם בחודשי החורף וגם בקיץ, חשוב להקפיד על שתיית נוזלים ובעיקרם מים. מעבר להתייבשות שעלולה להתרחש, למים מלחים ורכיבים חיוניים לגוף. ההמלצה היא לשתות כ-10 כוסות מים מלאות לכל אדם בריא (ישנם מצבים בהם הרופא אוסר על שתיית נוזלים מרובה).
חשוב מאוד לשמור על שתיית נוזלים באופן קבוע ולא רק שחשים מיובשים
שילוב פעילות גופנית – תזונה לקשישים מאוזנת אינה מספיקה, שילוב בין התזונה הנכונה ופעילות גופנית, תוביל לשמירה על הבריאות, השרירים והגפיים, תמנע מצבי השמנת יתר ועשויה אף להאריך את תוחלת החיים.
חשוב לזכור, ישנם מצבים שתזונה נכונה אינה מספיקה וישנם שילובים של כדורים השומרים ומאזנים את הגוף ובריאותו. חשוב לדעת אילו כדורים יש לנטול לפני האוכל ואילו אחרי. בנוסף, במידה ולוקחים כדורים באופן כרוני (תדיר), חשוב להתייעץ עם דיאטנית קלינית בכדי לוודא שניתן לשלב בין מאכלים שונים לכדורים. לעתים הקשיש נזקק לעזרה סיעודית וחשוב כי כל מטפלת סיעודית תשמור על כל נושא התזונה גם במצבים רפואיים שונים.
מאחלים לכם שבריאותכם תהיה איתנה ושמרו על המשאב היקר מכל – גופכם!