מבחן תלות ADL – מה הוא למעשה? כיצד למעשה נקבעת זכאותו של קשיש לגמלה? כיצד מחושבות הנקודות לזכאות? כל אלו ועוד תשובות נוספות במאמר
חוק הסיעוד נוסד במטרה להעניק פתרון לקשישים שאינם מסוגלים לבצע באופן עצמאי פעולות שבשגרה (לקריאה מורחבת על חוק סיעוד לחצו כאן). למעשה, ישנם מספר פרמטרים שנקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל את גמלת הסיעוד (לקריאה על גמלת סיעוד לחצו). בין הפרמטרים שנקבעו – על המטופל להתגורר בביתו בקהילה, קשיש שעבר את גיל הפרישה (62 בקרב נשים ו- 67 אצל גברים), שהכנסותיו החודשיות אינן עולות על הרף שנקבע (9,260 שקלים עבור יחיד או 13,890 אצל זוג – קצבאות הניתנים לשורדי השואה ופרעות הנאצים אינם נכללים). בנוסף, קיים מבחן תלות ADL. מבחן אשר מטרתו לקבוע את רמת חוסר תפקודו של הקשיש בביתו על ידי ניקוד.
פירוש המושג ADL הוא Activities of Daily Living, או בעברית פעולות היום יום. המטרה היא ליצור מעין ניקוד מסוים הקובע את רמת תפקודו של הקשיש בביתו. מבחן זה למעשה משלים את הקריטריונים שקבע המוסד לביטוח לאומי. האחרון שולח לכל אדם התובע גמלה בעקבות התדרדרות במצב הרפואי, נציג מקצועי הבוחן את יכולת התפקוד של הקשיש בביתו. מידת עצמאותו של כל קשיש נבחנת לפי סעיפים אלו:
חשוב לציין כי מבחן תלות ADL עשוי להיות מעט מביך עבור הקשיש. אולם, לקראת הבדיקה חשוב להבהיר לקשיש כי עליו להראות בדיוק את תפקודו כמות שהוא. קשישים רבים נוטים להתאמץ יתר על המידה בשל הרגשת המבוכה ולא להציג תמונת מצב אמתית – דבר הפוגע בדירוג הסופי.
על כל אחד מהסעיפים מקבלים ניקוד בין 0 ל – 3 נקודות. כאשר משמעות הניקוד אפס היא תפקוד מלא בנושא ושלוש הוא חוסר תפקוד מלא. כך כל סעיף נבדק לעומק ונבדקת כשירותו של כל קשיש לפי סעיפים. ייתכן ובסעיף אחד הישיש יקבל את מלוא נקודות הזכות (3) ובסעיף אחר לא יקבל נקודה אחת. הכל תלוי במידת יכולתו בביצוע הפעולות שבשגרה. מבחן תלות ADL למעשה קובע את הניקוד הסופי. תוצאה שבין 2.5 – 6 נקודות, תקנה לקשיש גמלת סיעוד חלקית. מעל 6 נקודות, הקשיש יקבל גמלת סיעוד מלאה.
המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף העיקרי המשתמש במבחני תלות ADL. בעת הגעת הנציג הבוחן את מידת כשירותו של הקשיש, מומלץ שיהיה בן משפחה המכיר את המצב והמציאות כמות שהיא. חשוב להנחות את הקשיש לפעול בצורה אמתית במטרה לקבל את הזכויות שאכן מגיעים להם על פי חוק. הדבר יכול לקבוע את זכאותו של הקשיש בקבלת טיפול סיעודי נרחב וכדומה.