אנחנו מתחילים את חיינו צעירים. חזקים. בריאים. אנו גדלים ומתפתחים ושנים רבות מרגישים בשיא אוננו. בכל פעם שידברו איתנו על מחלות והזדקנות הגוף נאמר לעצמנו ’מה לנו ולזה?‘. לא נרגיש כי חיזוק עצמות או חיזוק תזונה בריאה היא רלוונטית. נרגיש בלתי מנוצחים. אבל זה לא כך לנצח. והערכות מתאימה במהלך השנים הצעירות שלנו תעזור לשנים הבוגרות יותר.
אם נסתכל על עצם בודד, נראה שמדובר ברקמת חיבור שהיא חלק משלד של מרבית קבוצת החולייתנים. היא זו שמעניקה את הצורה של בעל החיים, מאפשרת את התפקוד שלו ומשפיעה על חוסנו. מחד, בחלקה החיצוני, רקמה זו צפופה וקשה, אך מנגד, בחלקה הפנימי, היא גם גמישה ופריכה. השילוב הוא כדי לאפשר תנועה שנדרשת במרחב ביחד עם יציבות ועמידות.
הרקמה היא דינמית. היא נבנית ונהרסת לאורך כל החיים בהתאם להתפתחות הטבעית של הגוף, לתפקידים אותם היא מבצעת ולפעילות הפיזית. מחזוריות זו אף מושפעת מגורמים כמו תזונה, מחומרים כימיים המופרשים בגוף או מחומרים כמו תרופות המוכנסים במהלך החיים.
הקושי מתחיל כשהאיזון מופר עם ההתבגרות ובתהליך ההזדקנות כשקצב הרס העצמות משתנה ונהיה מהיר יותר מקצב בניית העצמות, שאז העצמות מאבדות מקשיחותן ומגמישותן ויכולות לפגוע בתפקוד ובהמשך הדבר יכול להוביל לחיפוש אחר גורמים מסייעים כמו עובדים זרים לסיעוד, מרכזים טיפוליים, מטפלת בקשישים, ואפילו רופאים ופיזיותרפיסטים. מטרת בעלי התפקיד השונים היא לקדם חיזוק עצמות ולסייע בפעולות היומיומיות כדי לשמר בריאותו כמה שניתן.
המשמעות המעשית של פער שלילי בין קצב בנייה לבין קצב ההריסה הוא ירידה ברמות הסידן בעצם שמשפיעות על מסת העצם ומונעות את היווצרות והישמרות הקשיחות הנדרשת. ככל שאנו מתבגרים ונרצה לתמוך בין השאר בתהליך חיזוק עצמות, חשוב שנכניס לתפריטנו, בין אם בתזונה ובין אם בתוספים, סידן שיתמוך בתהליך. ניתן למצוא את המינרל בסוגי תזונה כמו אגוזים, גרעינים (למשל, שומשום שנמצא בטחינה), מוצרי חלב, ירקות ירוקים (כמו ברוקולי או פטרוזיליה),
כדי שהסידן יספג טוב יותר, נצטרך לוודא המצאות של וויטמין D. זהו ויטמין שגופנו יכול ליצור אותו ע“י חשיפה בשמש או שנוכל גם אותו לצרוך אוראלית בתזונתנו. ויטמין זה, עוזר לעצם להשתמש בסידן המגיע באופן מקסימלי ויעיל. ישנם ויטמינים נוספים שיכולים לתמוך כמו ויטמין A וויטמין K.
טוב נעשה אם נכניס פעילות גופנית לסדר היום כדי לקדם את בניית העצם. המתח שעולה במערכת השלד עקב הפעילות שולח מסרים למוחנו לייצר חומרים שתומכים בבנייה ועוזרים בצמצום הפער השלילי.
לצערנו לא נוכל למנוע את תהליך שבריריות העצם וירידת מסת העצם. זהו חלק טבעי של ההזדקנות, אבל נוכל להיות בשליטה ואולי לעזור לגופנו ע“י הקפדה על אורח חיים בריא ותזונה מזינה.