הידלדלות העצמות מהווה סיכון העולה בהתאמה לעלייה בגיל, אשר בהדרגה מתרחש בו תהליך טבעי ובלתי נמנע של היחלשותן והיותן מועדות לשבירה. מדובר בירידה בצפיפות העצם. לאחר גיל 40 חלה ירידה של כשני אחוז בצפיפות העצם הן אצל גברים והן אצל נשים. הקפדה על אורח חיים בריא, פעילות גופנית סדירה, הימנעו מחשיפה לשמש ומעישון ותזונה בריאה תורמים לשמירה על צפיפות העצם. אבחון מוקדם של התופעה מאפשר התוויית טיפול ייעודי מתאים ואפקטיבי.
אוסטאופורוזיס שכיח בקרב נשים בגיל המעבר. אחת מכל ארבע שנים לוקה וסובלת ממנו בדרגות שונות. ניתן להבחין (או לשלב) בין שני סוגים של טיפול: תרופתי וטבעי.
טיפול טבעי- שאינו תרופתי עשוי לכלול תוספי סידן (ויטמיןD ) .מומלץ להקפיד על אורח חיים בריא, לבצע פעילות גופנית סדירה,להימנע מחשיפה ממושכת לשמש, משתיית משקאות משכרים ועישון. הקפדה על אורח חיים בריא בשילוב של תזונה נכונה ובריאה תורמים לשמירה על צפיפות העצם.
טיפול תרופתי כולל שתי קבוצות עיקריות: תרופות אנבוליות (המגבירות את קצב בניית העצם) ותרופות אנט קטבוליות ( המונעות המשך פירוק העצם ומסייעות לשיפור המאזן בין פירוק העצם לבנייתה. על מנת להתוות את הטיפול הנדרש כדי למקסם את יעילותו נדרשת קבלת תמונה מלאה על מצב העצמות ובהתחשב במצבו הבריאותי של המטופל, ברקע ובעבר הרפואי שלו ולמידת הסיכון העלולה להיות כרוכה במתן הטיפול.
בכתב העת New England Journal of Medicine. מדווחים חוקרים על תרופה חדשה המעודדת ייצור מחדש של עצמות וגלום בה פוטנציאל לחיזוק השלד מפני שברים. על פי החוקרים מדובר בתרופה ניסיונית romosozumab שמייצרות חברות התרופות UCB ו-Amgen Inc והיא מעודדת ומשחררת את יכולת הגוף לעורר ייצור עצם, על-ידי חסימת אותות ביוכימיים, אשר באופן טבעי מעכבים היווצרות עצם. מדובר בשינוי מהותי של הטיפול ובהעברת הדגש מתרופות שתכליתן למנוע החמרה של התופעה ליכולת לגרות ייצור עצם ובתוך כך – בנייה של השלד מחדש.
ממצאי ניסוי מעידים על שיפור מסוים כבר בתוך שלושה חודשי טיפול. אישור התרופה לשיווק מותנה בתוצאות מחקרים האמורים להוכיח כי התקופה מגנה על הגוף באופן ממשי ומוחשי מפני שברים.
הואיל ולכל תופעה יש תופעות לוואי, גם כאלה שתועלתן מובהקת ועולה לאין שיעור על הנזק שלהן, תמיד מומלץ לסייע לגוף לתחזק ולחזק את עצמו. פעילות תנועתית מתונה ואכילה מתונה ומאוזנת מהווים חלק בלתי נפרד משמירה על כל מערכות הגוף ובכללן על מערכת השלד.
כאשר מדובר בקשישים סיעודיים שהסכנה משברים היא ממשית ומוחשית מושם דגש בבית האבות הסיעודי שבו הם שוהים על טיפול משמר באמצעות אביזרים תומכים והן, במידת האפשר, על ידי הפעלה מפוקחת ומבוקרת של שרירי הגוף.
מ.ס.ד שירותי סיעוד ועובדים זרים, חברת סיעוד מהמובילות בישראל לשירותכם!