לא כל אחד יכול להיות אפוטרופוס. זהו תפקיד שנושא בחובו אחריות רבה על אדם אחר (החסוי). הגנה ודאגה לצרכיו וניהול ענייניו השונים של האדם במסירות רבה. המינוי נעשה ידי בית המשפט על פי טובתו של החסוי (פרט לאפוטרופסות טבעית שהיא אחריות הורה על ילדו עד לגיל 18).
קשישים רבים מגיעים למצב שמשפיע על תפקודם והתנהלותם וגורם לכך שהם כבר אינם יכולים להיות אחראים לחייהם ולדאוג לעצמם. לעתים מדובר על קשישים סיעודיים שמצב הרפואי גרם למצב ולעתים מדובר על קשישים תשושי נפש אשר להם קשיים המשפיעים על נפשם ומצבם הקוגנטיבי. קשיים כמו אלצהיימר או דמנציה.
במקרים אלו כאשר הם אינם מסוגלים לטפל בעצמם אך, זקוקים לטיפול, האפוטרופוס הממונה יוכל לפנות לחברות טיפול בקשישים בהתמחויות שונות בהתאם למצב הקשיש וינסה למצוא מטפלת לקשישים שתתאים ותהיה נוכחת בהתנהלות היומיומית של הקשיש.
כך, השילוב של אפוטרופוס אשר מוודא המשכיות ברמה הניהולית-כלכלית ושל טיפול פרטני ברמה היומיומית יאפשר לקשיש להמשיך את חייו באופן נינוח כמה שניתן ואולי אף מתוך רוגע שדואגים לו וחושבים על טובתו.
האדם האמון לתפקיד זה יקבל את המינוי ע“י בית המשפט. הוא יקבל אחריות לגוף ולרכוש של החסוי. אם תעלה בעיה (פגיעה בקשיש או פגיעה בנכסי הקשיש, לדוגמא), הוא ישא גם באחריות אישית לבעיה הזו, אלא אם כן, הוא הוכיח כי פעל בתום לב או על פי אישורו של בית המשפט.
בית המשפט אף יקבע את תקופת המינוי ואת שכר עבודתו כדי למצוא את האפוטרופוס המתאים הוא יכול להעזר בשירותי רווחה.
לרוב, הנטייה הייתה למנות אפוטרופוס שהנו קרוב משפחה שכן מידת המסירות עולה וגבוהה במקרים אלו, אבל, מכיוון שיש תהיות שעולות בעקבות מינוי שכזה ביחס לזכויות הירושה, יכול להתקיים חיפוש לאפוטרופוס שאינו בן משפחה של החסוי. החלטה זו תלוייה במקרה ובהרכב המשפחתי.
כל אדם יכול לפנות למנות את האפוטרופוס המתאים כל עוד הוא מוכיח את הצורך. זה יכול להיות קרוב משפחה של החסוי או גוף מוסדי מסויים כמו בית אבות. כשמגישים בקשה למינוי אפוטרופוס מומלץ להעזר בשירותיו של עורך דין.
סמכויותיו רבות מעצם תוקף והיקף אחריותו של האפוטרופוס על החסוי. כנאמר הוא דואג לעניינים הכלכליים והמחוייבויות השונות כמו תשלומים והוצאות. הוא יכול אף להיות חלק או לאשר פעולות הנוגע למכירת או השכרת נכס שבבעלות החוסה אם הדבר משרת את טובתו של החוסה.
ע”פ החוק, האפוטרופוס מחוייב לדווח על פעולותיו. הוא נדרש להגיש דוחות כספיים ודיווחים על ניהול הרכישות והמכירות או על הפעולות הכלכליים שהוא עשה. בתחילת הכניסה לתפקידו עליו להגיש דוח המפרט את כלל נכסיו של החוסה, כנקודת התייחסות להמשך הניהול הכלכלי העתיד לבוא.