אמרו לכם שאתם צריכים את עזרתו של פסיכוגריאטר. ואתם תוהים לעצמכם ’איך לבחור פסיכוגריאטר כשלא ברורה לכם לחלוטין משמעות המילה עצמה. אם נחלק את המילה לשניים. ’פסיכו‘ ו- ’גריאטר‘ נוכל להתחיל לנחש מה אומר השילוב. חלקה הראשונה של המילה מתייחס לנפש (פסיכו) וחלקה השני מתייחס לתחום הזקנה (גריאטריה). בתחום הרפואה, פסיכוגריאטר הוא רופא אשר עוסק ברפואת הנפש ( כלומר, פסיכיאטר) ועובד עם אוכלוסיית הגיל השלישי.
ישנם מספר מצבים בהם הקשישים יופנו לטיפול הפסיכוגריאטר. מצבים כמו דמנציה ואלצהיימר שפוגעים בהתמצאות, פוגעים בשיקול דעת ואפילו בהתנהגות של האדם. היבטים אלו יכולים לגרום לחוסר תפקוד או תפקוד לקוי בהתנהלות היומיומית ופסיכוגריאטר נדרש להבין את המצב וחומרתו ולהפנות לטיפולים הנדרשים כדי להקל על החולה.
ישנם אף חולים שמצבם הרפואי ירוד ביותר והם זקוקים לסיוע של חברות סיעוד שונות שיעזרו למצוא מטפל מתאים, אך, עדיין מידת מעורבותו של הפסיכוגריאטר היא רבה והטיפול נעשה במקביל.
במסגרת תפקידו, על הפסיכוגריאטר לאבחן את המצב ולהבין לעומק מהם הקשיים של המבוגר והקשיש לפני שהוא ממליץ על דרכי הטיפול השונות. האבחון בודק את יכולות החולה, צרכי החולה ומהו מצבו הרגשי- נפשי. הוא עושה זאת על ידי שיחה ומבחנים שונים. פיזיים, רגשיים וקוגניטיביים.
הערכו למספר פגישות היות שהצורך הוא בניית תמונת מצב כללית ומעמיקה והסתכלות על העתיד הבא לבוא. לעתים אף יעשה נסיון לקבל מידע מבני המשפחה עצמם. (לעתים החולה לא יצליח להעניק מידע קוהרנטי וברור במהלך השיחה).
לאחר האבחון נכתבת חוות דעת. חשוב לדעת, שמדובר על מסמך משפטי ורפואי שניתן להעזר בו בבית משפט או מול גורמי הרווחה והבריאות. לכן, כשאתם תצטרכו לבחור פסיכוגריאטר מתאים, שימו לב שהוא קפדן ויורד לפרטים כמו תאריכים, מקורות מידע שונים, סוגי הבדיקות ומה תוכנן. כל המידע חייב להיות מפורט בחוות הדעת כדי שבהמשך תוכלו למצוא את כל זכויותיו של החולה ושלא תתקעו בבירוקרטיה או תשלל מכם זכאות כזו או אחרת רק בכלל שפרטים הושמטו או לא היו מדוייקים בחוות הדעת. מעבר לכך עדיף לבחור פסיכוגריאטר שמכיר את השפה המשפטית או לפחות יודע את כללי הכתיבה המשפטיים כדי שתגדל הסבירות שבית המשפט יקבל את חוות דעתו וייעזר בה לקבלת החלטה מתאימה.
היבט שחשוב לדעת הוא שמדינת ישראל חוקקה מספר חוקים המיועדים לסייע לאזרחיה בעת קושי. אחד מן החוקים הוא חוק סיעוד בבסיסו הוא מעניק את הזכות לאנשים בעלי קושי בהתנהלות יומיומית בתפקוד בבית לקבל טיפול וסיוע כדי שיוכלו להמשיך ולקיים חיי שגרה בבית עד כמה שניתן. העמיקו בחוק זה ותיעזרו ברשויות השונות כדי לקבל את הזכאויות השונות שיקלו עליכם בתהליך רגשי ומורכב זה ולעתים אף לא זול בכלל.