כיצד נוצר מצב בלתי אפשרי, בו מספר גבוה של ניצולי שואה צריכים לבחור בין קניית אוכל, תרופות או תשלומים שוטפים?
מדינת ישראל שנת 2016, ערב יום השואה. נתון מדאיג העולה בימים אלה מתאר כי כ – 60000 מניצולי השואה שנותרו בחיים (מתוך כ – 190000), חווים עוני מכפיר, רעב ללחם, מצב בריאותי לקוי ומגורים בתת – תנאים. דווקא בערוב ימיהם, מתגלים סיפורים מצמררים, על מספר גבוה של מבוגרים, שהצליחו לשרוד את מחנות המוות, אך נלחמים בכל יום בכדי לשרוד בישראל.
סוף מלחמת העולם השנייה בשנת 1945, בישר טובות לאוכלוסייה היהודית באירופה (בעיקר) ששרדו את פרעות הנאצים. חלקם עלו עוד לפני קום המדינה (1948) לישראל, חלקם עם קבלת העצמאות, אך מכנה משותף אחד לכולם: מציאת בית לעם היהודי בו לא ירגיש זר ומנוכר. אולם, דווקא כשאותה אוכלוסייה כבר בגיל הזהב, מתגלים קשיים רבים איתם הם נאלצים להתמודד בכל יום ויומו. ישנם ניצולים רבים שזכו לקבל תשלומי שילומים מהגרמנים, ישנם כאלה שלא. הכל תלוי ומשתנה במצב המשפחתי, מצב הרפואי של הפרט לאחר המחנות, גיל, משפחה ששרדה מקרבה ראשונה ועוד. מה שבטוח, אף אחד מהניצולים לא תאר לעצמו שייאלץ לסיים את חייו בקושי רב ובדלות ניכרת. חברות סיעוד רבות חוות את הבעיה הזאת מדי יום.
הקשיים אותם חווים ניצולי השואה הם רבים ביותר. תחילה, מדובר על הקושי הנפשי אותו חווה כל אחד ואחד. לסחוב משא כבד שכזה מצריך כל אחד להיות אדם חזק מאוד. יחד עם זאת, ככל שמתבגרים, ישנם צרכים מיוחדים אחרים. מדובר כמובן על תרופות, טיפולים רפואיים, התמודדות עם השינויים הגופניים (שברים, עצמות חלשות, בריחת סידן ועוד). ישנם קשישים הנאלצים לעזרתה של מטפלת סיעודית בכדי לבצע את פעולות היום יום. לצערנו, אנו חווים מצבים קשים, בהם אותם קשישים נאלצים לבחור האם לקנות אוכל, תרופות או לשלם את תשלומי החשמל. ישנם ניצולים רבים שאינם מבינים את חוסר ההתחשבות במדינה למצבם. לדאבוננו, פתרון הנראה לעין גם אינו קיים בהכרח, עבור אותם נזקקים.
ובכל זאת קיימים גם זכויות לניצולי שואה. קיימת הקרן לרווחה לניצולי השואה. מטרת הקרן היא להעניק סיוע כגון שירותי סיעוד לאותם קשישים ניצולים. הקרן הוקמה כמלכ”ר (מוסד ללא כוונות רווח) ומנסה לתת כל סיוע אותה יכולה לניצולי השואה. מטרתה הישירה של הקרן היא לתת כתובת לפניות לאותם ניצולים שלעתים אינם יודעים לאן לפנות.
חשוב לציין כי מקרי סיעוד רבים אינם יודעים על קיומה של הקרן. אך כן חשוב שיבררו את זכאותם לקבלת סיוע סיעודי נרחב או חלקי. הפרמטרים לקבלת סיוע: אלה שחוו את תקופת המלחמה במחנות ההשמדה או במסתור, אלו שגרו בשטחי גרמניה הנאצית והמדינות שכבשה / שיתפו פעולה וכן חוו פרעות מידי הנאצים, אנשים שהצליחו לברוח מהמדינות בשליטת הנאצים או ניצול אשר זקוק לעזרה של 100% בתפקודו היום יומי.
הקשישים הם האוכלוסייה לה אנו צריכים לדאוג באופן קבוע יותר. כאשר מדובר על ניצולי שואה, עלינו לדאוג אף יותר. חשוב להביע חמלה לאותה פיסת היסטוריה שנותרה בחיים. חשוב לזכור כי עוד כעשור, סביר שכבר לא נוכל לשמוע ממקור ראשון על סיפורי הזוועה. חשוב לדעת על הקרן הקיימת לרווחתם של הניצולים ולנסות לעזור ולהקל על כל מי שניתן.