אחת השאלות הקשות, שמשפחות רבות ניצבות בפניה היא מה יותר נכון עבור בני המשפחה המבוגרים – מטפלת סיעודית או בית אבות? כמובן שהתפיסה הרווחת אומרת ש”אין כמו בבית”, אך לרוב נוכחים לדעת שגם החלטה זו מורכבת ומציבה קשיים, ולפעמים היא פשוט בלתי אפשרית. על מנת שיהיה ניתן לענות על שאלה זו, יש להבין את המשמעויות הכרוכות בכל החלטה, ובכך להתאימה ככל שניתן לקשיש וליתר בני המשפחה.
ישנם שני סוגים עיקרים של טיפול סיעודי:
טיפול סיעודי מטעם ביטוח לאומי – ביטוח לאומי מעניק סיוע של מטפל או מטפלת סיעודיים, אשר מגיעים לבית הקשיש לכמה שעות שבועיות. סך השעות נקבע ע”י אבחון שמבצע נציג מטעם ביטוח לאומי, אשר בודק את מצבו ואת תפקודו של הקשיש, ובהתאם לזה מחליט מה העזרה הנדרשת. טווח השעות שניתן לקבל נע בין 9.5 שעות לבין 22 שעות בשבוע.
טיפול סיעודי ע”י עובד זר – על מנת להעסיק עובד זר יש לקבל היתר מיוחד, אשר ניתן לקשישים הזקוקים לעזרה משמעותית יותר, לאורך כל שעות היממה. במקרה זה ילווה את בן המשפחה עובד או עובדת זרים במשך 24 שעות ביממה, וידאג לכל הצרכים שלו. באופן הזה ניתן יהיה להשאיר את הקשיש בבית, בסביבתו הטבעית ויחד עם זאת להיות רגועים, שהוא מצוי תחת השגחה צמודה. יש לזה כמובן מחיר כלכלי, שלא כל משפחה יכולה לעמוד בו. נוסף על כך, ישנם מקרים בהם המצב הבריאותי לא מאפשר להישאר בבית, על אף הטיפול האישי וההשגחה הצמודה.
ישנם סוגים שונים של בתי אבות, וכולם מעניקים מעטפת העונה על כל הצרכים של הקשיש- מגורים, תזונה, חברה, טיפול רפואי, וסיוע בכל הנדרש, בהתאם לתפקודו ולעצמאותו של הקשיש. קיימים בתי אבות לקשישים עצמאיים, אשר מספקים סיוע כללי, חיי חברה ומגורים. ישנם בתי אבות לתשושי נפש ובתי חולים גריאטריים לקשישים סעודיים, המספקים מעטפת רחבה יותר וטיפול צמוד יותר. כאשר מדובר בבית אבות סיעודי, מדובר גם בהוצאה לא מבוטלת. ישנה אפשרות לקבל סיוע ממשרד הבריאות, אך תאלצו להוכיח שאתם זכאים לו.
הרי שאין תשובה אבסולוטית לכך. מדובר בהחלטה אינדיבידואלית, ישנם מקרים בהם תספיק עזרה סיעודית עבור הקשישים, וישנם מקרים בהם קשישים זקוקים לעזרה צמודה ומקיפה יותר. כדאי להתייחס לכמה פרמטרים לפני שאתם מגיעים להחלטה הסופית. ראשית יש לבדוק את רצון הקשיש, ישנם קשישים אשר חוששים להכניס אדם זר לביתם, ומעדיפים להיות בסביבה מפוקחת יותר, ולהנות מחיי חברה, ויש כאלו אשר לא מעוניינים לעזוב את ביתם, בעד שום הון שבעולם.
מלבד רצון הקשיש יש להתחשב גם במצבו הבריאותי, ככל שמצבו הרפואי מורכב יותר, כך חשוב שיהיה בסביבה מוגנת, המסוגלת להתמודד עם הקושי בטיפולו. במקרים סיעודיים מורכבים או דמנטיים, יש יתרון לטיפול של בית אבות סעודי. נוסף על כך ישנו גם השיקול הכלכלי, יש לבחון אילו אפשרויות מימון עומדות לכל אחת מהבחירות, בין אם מדובר בהגשת תביעות סיעוד מול חברות הביטוח, משרד הבריאות, ביטוח לאומי וקופת החולים.
מהם היתרונות במעבר לבית אבות?
טיפול סעודי וסיוע רפואי
על אף הטיפול הצמוד שעובד זר מעניק לקשיש, ישנם מקרים מורכבים של קשישים סיעודיים במיוחד או סובלים מדמנציה, בהם יתקשה העובד לטפל. במקרים אלו מסגרת ייעודית תוכל לתת מענה טוב יותר לכל הצרכים. בבתי אבות ישנם אחות מוסמכת ורופא, לאורך כל שעות היממה, המעניקים השגחה רפואית לכל הדיירים.
חיי חברה
חיוניות היא אחת הדרכים הטובות ביותר לשמור על הבריאות. בבתי אבות, הקשישים יכולים להכיר חברים חדשים, להיות תמיד בסביבה שוקקת ופעילה ולהנות מפעילויות שונות.
כמה זה עולה?
אומנם העלות עבור שהייה בבית אבות יקרה יותר מהתשלום לעובד זר, אך אם תכללו יחד את שכרו, את כל הוצאות עבור תחזוקת הבית, עבור המזון וכל הצרכים הנלווים תגיעו לסכומים דומים. נוסף על כך תוכלו להסתייע באפשרות מימון של משרד הבריאות.
מעקב ופיקוח
בתי אבות נמצאים תחת פיקוח של משרד הבריאות, אשר עוקב אחר התנהלותם ובודק האם הם עומדים בסטנדרטים ובנהלי טיפול קבועים. בנוסף לזה, בית אבות הינו סביבה הומה, בה תמיד יש זוג עיניים שבוחן את התנהלות הצוות מול הקשישים.