רוסית - בלחיצה על הכפתור תוחלף שפת האתר לרוסיתאנגלית - בלחיצה על הכפתור תוחלף שפת האתר לאנגליתערבית - בלחיצה על הכפתור תוחלף שפת האתר לערבית
כפתור דואר אלקטרוני -בלחיצה על האייקון תיפתח תיבת הדואר האלקטרוניכפתור פייסבוק - בלחיצה תעברו לדף הפייסבוק של מסד סיעודכפתור לינקדאין - בלחיצה תעברו לדף החברה של מסד סיעוד בלינקדאיןכפתור שיחה - בלחיצה על הכפתור הטלפון יתקשר אל נציג החברה

המלצות תזונה לגיל השלישי

החשיבות של תזונה מותאמת לגיל השלישי

הגיל השלישי מביא עמו שינויים פיזיולוגיים וביולוגיים המשפיעים על הצרכים התזונתיים של הגוף. תזונה לגיל השלישי היא מרכיב קריטי בשמירה על בריאות מיטבית,
תפקוד יומיומי תקין ואיכות חיים גבוהה, ובמיוחד עבור אלו הזוכים לתמיכה ולסיוע המסור של חברת סיעוד, אשר רואה את הבריאות והרווחה של מטופליה בראש סדר העדיפויות.
ככל שאנחנו מתבגרים, חילוף החומרים שלנו משתנה, וכך גם היכולת של הגוף לספוג ולעבד רכיבי תזונה חיוניים.
לכן, תזונה נכונה למבוגרים הופכת להיות חשובה עוד יותר.

אחת ההשלכות של תזונה לקויה בגיל השלישי היא עלייה בסיכון למחלות כרוניות כמו אוסטאופורוזיס, מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסוגי סרטן מסוימים.
מחלות אלו לא רק פוגעות באיכות החיים, אלא גם מגבירות את התלות בעזרה חיצונית. בנוסף, תזונה לקויה עלולה להוביל לחולשה, ירידה במסת השריר, פגיעה במערכת החיסונית ובעיות קוגניטיביות.
כל אלו משפיעים באופן ישיר על היכולת של האדם המבוגר לנהל חיים עצמאיים ולבצע פעולות יומיומיות פשוטות.

מצד שני, תזונה מאוזנת ועשירה ברכיבים תזונתיים חיוניים יכולה להאט את תהליך ההזדקנות, לשפר את התפקוד הפיזי והמנטלי, ולמנוע או לדחות את הופעתן של מחלות כרוניות.
תזונה נכונה למבוגרים כוללת צריכה מספקת של חלבונים, ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוזלים, תוך התאמה אישית לצרכים הייחודיים של כל אדם.
לכן, השקעה בתזונה לגיל השלישי היא השקעה ישירה בבריאות ובאיכות החיים.

המלצות תזונתיות ספציפיות לגיל השלישי

כשמדובר בתזונה לגיל השלישי, חשוב להבין שהצרכים התזונתיים משתנים עם הגיל. הגוף שלנו כבר לא צעיר כמו פעם, ולכן עלינו להתאים את התזונה בהתאם.
זה לא אומר שצריך לוותר על כל מה שאוהבים, אלא פשוט להיות מודעים יותר למה שאנחנו מכניסים לגוף ולבחור במזונות שיטיבו איתנו. אז מה בעצם מומלץ לאכול? בואו נצלול לתוך ההמלצות העיקריות.

קודם כל, חלבון הוא חבר טוב מאוד בגיל השלישי. הוא עוזר לשמור על מסת שריר, שהיא קריטית לתפקוד היומיומי ולמניעת נפילות. ההמלצה היא לצרוך כ-1-1.2 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף ביום.
זה אומר שאם אתם שוקלים 70 ק”ג, כדאי שתצרכו בין 70 ל-84 גרם חלבון ביום. איפה מוצאים חלבון? בבשר, דגים, עוף, ביצים, מוצרי חלב, קטניות ואפילו בטופו.
חשוב לפזר את צריכת החלבון לאורך היום, ולא להעמיס על ארוחה אחת.

סידן וויטמין D הם צמד חמד לשמירה על בריאות העצמות. בגיל השלישי, צפיפות העצם נוטה לרדת, וזה יכול להוביל לשברים. לכן, חשוב לוודא שאנחנו צורכים מספיק סידן,
שנמצא בעיקר במוצרי חלב (רצוי דלי שומן), ירקות ירוקים, טופו ודגים עם עצמות רכות כמו סרדינים. ויטמין D מסייע בספיגת הסידן, ואפשר לקבל אותו מחשיפה לשמש (במידה סבירה, כמובן) או מתוספי תזונה.
ההמלצה היא לצרוך כ-1000-1500 מ”ג סידן ביום, תלוי בגיל ובמצב הבריאותי, ו-400-800 יחידות בינלאומיות של ויטמין D.

בנוסף, חשוב לא לשכוח את הוויטמינים והמינרלים האחרים. ויטמין B12, למשל, חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים, וויטמין B6 חשוב ליצירת תאי דם אדומים.
ויטמינים אלה נמצאים במזונות כמו בשר, דגים, ביצים ודגנים מועשרים. גם סיבים תזונתיים חשובים מאוד לתפקוד תקין של מערכת העיכול, והם נמצאים בירקות,
פירות ודגנים מלאים. מומלץ לאכול לפחות 25-30 גרם סיבים ביום.

חשוב גם להקפיד על שתייה מספקת. ככל שאנחנו מתבגרים, תחושת הצמא שלנו עלולה להיחלש, ולכן חשוב לשתות מים באופן יזום.
מים עוזרים לשמור על לחות הגוף, מסייעים בתהליכי עיכול ומניעת עצירות.

תזונה לגיל השלישי צריכה להיות מגוונת, מאוזנת ועשירה בחלבון, סידן, ויטמינים ומינרלים. חשוב להקפיד על שתייה מספקת ולבחור במזונות איכותיים שמיטיבים עם הגוף.

תוספי תזונה לקשישים: מתי הם נחוצים?

אמנם תזונה מאוזנת מהמזון היא הדרך הטובה ביותר לקבל את כל רכיבי התזונה החיוניים, אך לעיתים, במיוחד בגיל השלישי, ייתכן שיהיה צורך בתוספי תזונה.
הסיבה לכך היא שמבוגרים רבים עלולים לסבול מחוסרים תזונתיים עקב תיאבון ירוד, קשיים בלעיסה או בליעה, או בעיות ספיגה של רכיבים תזונתיים.
בנוסף, מחלות כרוניות ותרופות מסוימות יכולות להשפיע על ספיגת הוויטמינים והמינרלים בגוף.

אז מתי מומלץ לשקול תוספי תזונה לקשישים? קודם כל, חשוב להתייעץ עם רופא או דיאטנית לפני תחילת כל תוסף.
הם יוכלו להעריך את מצבכם התזונתי, לזהות חוסרים אפשריים ולהמליץ על תוספים ספציפיים במינונים המתאימים. באופן כללי, ישנם מספר מצבים בהם תוספי תזונה עשויים להיות מועילים:

  • מחסור בוויטמין D: ויטמין D חיוני לבריאות העצמות ורבים מהקשישים סובלים ממחסור בו, במיוחד אלה שאינם נחשפים מספיק לשמש. במקרים כאלה,
    תוסף ויטמין D יכול לעזור לשמור על בריאות העצמות ולמנוע שברים.
  • מחסור בוויטמין B12: ויטמין B12 חשוב לתפקוד תקין של מערכת העצבים וייצור תאי דם אדומים. קשישים רבים מתקשים לספוג ויטמין זה מהמזון, ולכן תוסף B12 יכול להיות מועיל.
  • מחסור בסידן: סידן חיוני לבריאות העצמות והשיניים. קשישים רבים זקוקים ליותר סידן מאשר צעירים, ולכן תוסף סידן יכול לעזור למנוע אוסטאופורוזיס.
  • מחסור בחלבון: חלבון חשוב לשמירה על מסת שריר ולתפקוד תקין של מערכת החיסון. קשישים רבים אינם צורכים מספיק חלבון מהמזון, ולכן תוסף חלבון יכול להיות מועיל.
  • מולטי ויטמין: במקרים מסוימים, רופא או דיאטנית עשויים להמליץ על מולטי ויטמין יומי כדי להבטיח שקשישים מקבלים את כל הוויטמינים והמינרלים שהם זקוקים להם.

חשוב לזכור שתוספי תזונה אינם תחליף לתזונה מאוזנת. הם נועדו להשלים חוסרים תזונתיים, ולא להוות את הבסיס לתזונה.
כמו כן, חשוב לבחור תוספים איכותיים מחברות מוכרות, ולהקפיד על המינון המומלץ. נטילת מינונים גבוהים מדי של תוספים מסוימים עלולה להיות מזיקה.

אתגרים תזונתיים ייחודיים בגיל השלישי

עם העלייה בגיל, מגיעים גם אתגרים ייחודיים בתחום התזונה. ירידה בתיאבון היא תופעה נפוצה בקרב קשישים, ולעיתים קרובות היא נובעת מירידה בחוש הטעם והריח,
בעיות שיניים או קשיי בליעה. בנוסף, שינויים פיזיולוגיים כמו ירידה בקצב חילוף החומרים והפחתה בספיגת רכיבים תזונתיים, עלולים להוביל למחסורים תזונתיים, גם כאשר התזונה לכאורה מאוזנת.

אתגר נוסף הוא השימוש בתרופות מרובות, שעלולות להשפיע על התיאבון, הספיגה והמטבוליזם של רכיבים תזונתיים. כמו כן, קשיים כלכליים ובדידות חברתית יכולים להוביל
לתזונה לקויה, עקב חוסר נגישות למזון בריא או חוסר מוטיבציה להכנת ארוחות מזינות. חשוב גם לזכור ששינויים במצב הבריאותי, כמו מחלות כרוניות או מגבלות תפקודיות, יכולים להקשות על קבלת תזונה מספקת.

במילים אחרות, תזונה לגיל השלישי דורשת התייחסות מיוחדת לכל אותם אתגרים. לא מספיק רק לאכול “בריא”, אלא צריך להתאים את התזונה לצרכים המשתנים,
לבעיות הבריאותיות ולמגבלות האישיות. ההבנה של האתגרים הללו היא הצעד הראשון לקראת מתן מענה תזונתי הולם לקשישים, שיאפשר להם לשמור על בריאות מיטבית ואיכות חיים טובה יותר.

טיפים מעשיים ליישום תזונה נכונה בגיל השלישי

אז אחרי שדיברנו על החשיבות של תזונה לגיל השלישי, ועל המרכיבים התזונתיים שחשוב לשים אליהם לב, הגיע הזמן לדבר על איך ליישם את כל זה ביום יום.
זה לא מסובך כמו שזה נשמע, ועם קצת תכנון אפשר להכניס שינויים קטנים שיעשו הבדל גדול.

תכנון ארוחות מראש

אחד הטיפים הכי חשובים הוא לתכנן את הארוחות מראש. זה לא חייב להיות מסובך, אפשר פשוט לשבת פעם בשבוע ולחשוב מה רוצים לאכול, ואז ללכת לקניות בהתאם.
כשמתכננים מראש, קל יותר להקפיד על ארוחות מאוזנות שכוללות את כל אבות המזון. בנוסף, זה עוזר להימנע מנשנושים לא בריאים כשאין תכנון מראש.
תכנון מקדים יכול גם להקל על בני המשפחה המטפלים, ולספק להם שקט נפשי שהתזונה של יקיריהם נמצאת תחת שליטה.

שילוב מגוון מזונות

חשוב לזכור שאין מזון אחד שנותן את כל מה שהגוף צריך, ולכן גיוון הוא שם המשחק. מומלץ לשלב בתזונה ירקות ופירות בצבעים שונים, דגנים מלאים, קטניות,
חלבונים איכותיים כמו דגים, עוף וביצים, ושומנים בריאים כמו אבוקדו ואגוזים. גיוון לא רק מספק את כל אבות המזון, אלא גם הופך את הארוחות ליותר מעניינות וטעימות.
בנוסף, מומלץ לנסות מתכונים חדשים ולגוון את התפריט, במקום להיתקע באותם מאכלים שוב ושוב.

שתייה מספקת

בגיל השלישי, תחושת הצמא עלולה להיחלש, ולכן חשוב להקפיד על שתייה מספקת גם אם לא מרגישים צמאים. מים הם המשקה המומלץ ביותר, אבל אפשר גם לשתות תה צמחים,
מרקים או מיצים טבעיים. מומלץ להחזיק בקבוק מים בהישג יד ולשתות ממנו לאורך כל היום. שתייה מספקת מסייעת לתפקוד תקין של הגוף, מונעת התייבשות, ועוזרת גם לעיכול תקין.

אכילה חברתית

אכילה חברתית יכולה להפוך את הארוחה לחוויה מהנה יותר, וגם לעודד אכילה טובה יותר. אם אפשר, מומלץ לאכול עם משפחה או חברים,
או אפילו להצטרף לפעילות חברתית שכוללת ארוחה. בנוסף, אפשר להכין אוכל עם חברים, או להזמין אותם לאכול יחד. ארוחה משותפת יכולה גם לספק תמיכה
רגשית ולמנוע תחושת בדידות, שגם היא עלולה להשפיע על תזונה לקויה.

שילוב תזונה מיטבית בטיפול הסיעודי

כשמדובר בטיפול סיעודי, תזונה לגיל השלישי אינה רק עניין של אכילה; היא מרכיב קריטי בשמירה על בריאות, איכות חיים ותפקוד יומיומי. שילוב תזונה מיטבית בתוכנית הטיפול הסיעודי
דורש התייחסות אישית ומקצועית לצרכים הייחודיים של כל מטופל. צוות הסיעוד, בשיתוף עם דיאטנים ואנשי מקצוע נוספים, ממלא תפקיד מרכזי בזיהוי בעיות תזונה,התאמת תפריטים ומתן תמיכה להשגת יעדי התזונה.

אחד האתגרים המרכזיים בטיפול הסיעודי הוא התמודדות עם שינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל, כמו ירידה בתיאבון, קשיי בליעה או בעיות עיכול.
בנוסף, מצבים רפואיים כרוניים ותרופות שונות עלולים להשפיע על ספיגת החומרים התזונתיים ועל הרגלי האכילה. לכן, תוכנית תזונה מותאמת אישית,
הכוללת התחשבות במגבלות ובצרכים הספציפיים של כל מטופל, היא חיונית.

צוות הסיעוד יכול לסייע בשילוב מזונות מועשרים בחלבון, סידן וויטמין D, שהם מרכיבים חשובים לשמירה על מסת שריר וחוזק עצמות. בנוסף, חשוב לספק מגוון רחב של פירות וירקות,
דגנים מלאים ושומנים בריאים כדי להבטיח אספקה נאותה של ויטמינים ומינרלים. מעקב אחר צריכת הנוזלים ועידוד שתייה מספקת חשובים למניעת התייבשות.
במקרים בהם לא ניתן להשיג את הצרכים התזונתיים באמצעות מזון רגיל, ניתן לשקול שימוש בתוספי תזונה, אך זאת רק בהמלצת איש מקצוע.
שיתוף פעולה הדוק בין צוות הסיעוד, המטופל ומשפחתו הוא המפתח להצלחת תוכנית התזונה ולשיפור איכות חייו של המטופל.

השאירו פרטים ונחזור אליכם!

    סרטונים

    פייסבוק

    חדשות אחרונות

    להרגיש טוב בגיל 70: איך לשמור על איכות חיים ובריאות לאורך השנים

    להרגיש טוב בגיל 70: איך לשמור על...

    קרא עוד
    כיצד להימנע מבדידות בגיל השלישי?

    כיצד להימנע מבדידות בגיל...

    קרא עוד
    המלצות תזונה לגיל השלישי

    המלצות תזונה לגיל השלישי

    קרא עוד
    בטיחות ונוחות בעזרה לקשישים: פתרונות חכמים בעזרת כלי עבודה

    בטיחות ונוחות בעזרה לקשישים:...

    קרא עוד
    Call Now Button דילוג לתוכן